Benler ve Takibi

Benler, derinin rengini veren melanin pigmentini üreten melanosit kümeleridir. Melanosit hücrelerinin DNA’larında oluşacak hasarlanmalarda melanoma dediğimiz hızlı yayılım gösteren deri kanserlerine yol açar.

Genelde benler ortalama 5 mm çapında, sınırları net, oval-yuvarlak, kubbemsi kabarık ve pembe, koyu kahve ve ten renginde görülebilir. Yetişkin bir insanda ortalama 10-40 adet ben bulunur. Benler doğuştan olabilir veya herhangi bir yaşta çıkabilir. Özellikle ergenlik döneminde hormonlarımızın da etkisi ile ben sayısında artış olur. 40’lı yaşlara kadar da yeni benler çıkabilir. Her iki şekilde de benler de oluşabilecek değişiklikler önemlidir. Bazı benlerin “melanom” adı verilen cilt kanserine dönüşme riski bulunur.

Özellikle ailesinde deri (cilt) kanseri olan kişilerde, güneş yanığı hikayesi olanlarda, fazla sayıda beni olanlarda, aids hastalarında kanser riski artar. Açık tenli ve sarı veya kızıl saçlı ya da çilli kişilerde, siyah tenlilere göre melanom riski görülme sıklığı daha yüksektir. Mavi veya yeşil renk gibi açık renk gözlü kişilerde de cilt kanseri riski artar. Aynı zamanda güneş ışınlarındaki ultraviyole ışınlara (UV) ve solaryuma (yapay UV), bazı cilt hastalıkları tedavilerinde kullanılan UV ışınlarına maruz kalanlar kişilerde, cilt kanseri riski artabilir.

Dünyada görülme sıklığı oranı en yüksek kanserlerden biri olan cilt kanserlerinde benlerin takibi, cilt kanserini erken evrede teşhis için önemlidir. Erken evrede teşhis edilebilirse, tedavi edilebilir bir kanser türüdür.

Hangi benler tehlikelidir?

Bu nedenle benlerin düzenli takip edilmesi ile erken değişiklikler fark edilebilir. Ve kanser riski taşıyanlar tespit edilerek önlemler alınabilir. Kolaylıkla güneş yanığı gelişebilen ve hassas deri tipine sahip kişilerde, deriye renk veren hücrelerin kümeleşerek malign melanom lezyonlarına dönüşme riski vardır. Bu yüzden benlerin birinde ya da birkaçında bu tür belirtileri fark edildiğinde, derhal bir dermatoloji doktoruna başvurulmalıdır.

Ben aldırmak zararlı mıdır?

Kişiyi rahatsız eden bu benlerden basit ve doğru müdahalelerle kurtulmak mümkündür. Bu benlerin yok edilmesi ile kanser riski oluşacağına dair yanlış bir inanış vardır ve bu yanlış bilgi yüzünden çoğu kişi ben aldırmaktan vazgeçer. Aslında alınmadan önceden yapısı ve riskini belirlemek için bilgisayarlı dermotoskopik muayene yapılmalıdır. Buna göre benin yapısı, kanser riski taşıyıp taşımadığı alınma şekli bir dermatoloji doktoru tarafından değerlendirilir.

Ben takibi fiyatı nedir?

Benlerin tanı ve tedavisinde dermatoloji uzmanlarına başvurulmalıdır. Benler, dermatoskopik inceleme ile değerlendirilmelidir. Uygulanacak tedavi hastanın ihtiyacına göre belirleneceğinden, fiyatlar göre değişiklik gösterebilir.

Ben takibi için Dermatoloji Doktorlarımız Tuğba Türe ve Eda Tiftikçi neler diyor?

Doktorlarımız sizleri bilgilendirmek amacıyla bu genel bilgileri sunmuştur ancak bu bilgiler herkes için aynı olmayabilir. Hangi tedavinin yapılacağı gibi konular için internetteki bilgilere güvenmemeniz önerilir. Birebir muayene ile kişiye en uygun tedavi protokolleri belirlenir. Detaylı bilgi ve randevu için Lotus Dermatoloji’yi arayabilirsiniz.