Benlerin Alınması

Sıradan benlerle, içinde olağan dışı hücrelerin bulunduğu, melanom adı verilen kansere dönüşüm riski bulunan displastik nevüs (displastik benler) farklıdır. Melanomda erken tanının büyük önem taşıdığı bilindiği için benlerin takibi ve kansere dönüşüm potansiyelinde olanların çıkarılması önemlidir. Erişkin bir kişide ortalama 10-40 arasında sıradan ben bulunur. Bu benler ortalama 5 milimetre çapında, net sınırları olan, oval-yuvarlak, hafif kubbemsi yapılardır.

Displastik benler ise sıradan benlerden farklı görünümdedir. 5 milimetreden daha büyüktürler ve sınırları düzensizdir. Vücudun güneş gören bölgesinde olduğu gibi, saçlı deri, kalça gibi güneş görmeyen yerlerde de ortaya çıkabilirler. Bir kişide 10’dan fazla displastik ben bulunabilir. Displastik benlerde melanom gelişebilmektedir. Displastik benleri olan kişilerin güneş ışınlarından korunması, solaryumdan uzak durması ve benlerinde renk değişikliği, büyüme-küçülme, kabuklanma, sertleşme, kabarma, kaşıntı ve sızıntı gibi değişiklikler gördüklerinde doktora başvurmaları gerekir. Bulunduğu bölgeye, büyüklüğüne, çapının genişliğine göre en uygun tedaviye dermatoloji uzman doktorları tarafından karar verilir.

Ben neden oluşur?

Benlerin oluşumunun asıl nedeni genetik faktörlerdir. Güneş ışınları ile sayısı artabilir. Ben oluşumunun ve oluşumundan sonra yapısının değişmesinin cilt kanseri ile ilişkili olduğu doğrudur. Bu yüzden kişinin sahip olduğu benlerin değişim durumlarını gözlem altında tutması ve risk grubu içerisinde ise dermatoloji uzman doktorları tarafından takip edilmelidir.

Ailesinde melanom hikayesi olan kişiler, ben kontrollerini yılda bir yaptırmalıdır. Melanom çok tehlikeli ve hızlı ilerleyen bir deri kanseri türü olduğu için erken tespiti önemlidir. Buna bir nevi Ben Check – Up’ı adı verilebilir.

Displastik benleri olanlar, vücudunda 50’den fazla sıradan beni bulunanlar, güneş ışınları ve güneş yanıklarına maruz kalanlar, solaryum, açık ten ve göz rengine sahip olanlarda melanom riski yüksektir.

Et beni neden oluşur?

Et benleri (epitelyal polipler) cilt renginde, çıkıntılı kökü olmayan, genellikle tehlikesiz benlerdir. 20-40 yaşlarından sonra oluşmaya başlarlar. Oluşumları vücut direncinde ani düşme, hormonal hastalıklar, diyabet, virütik enfeksiyonlar, ani kilo kaybı veya şişmanlık, hamilelik, menapoz, stres gibi durumlarda artar. Orta yaştan sonra daha sık ortaya çıkan et benleri sıklıkla boyun, genital bölge ve koltuk altında görülür.

Et benleri bulaşıcı mıdır?

Et benleri çoğunlukla siğillerle karıştırılır. Fakat et benleri bulaşıcı değildir, siğillere göre pürüzsüz ve düz yüzeylidir.

Et beni kansere dönüşür mü?

Et benlerinin cilt kanseri riski yoktur. Ancak bunların dermatoskopik muayene ile gerçek melanositik benlerden ayrılması gerekir. Genellikle zararları yoktur. Kişiyi görüntü olarak rahatsız eden et benlerinin alınmasında bir sakınca bulunmaz. Genital bölgede olanların virüsler ile ilişkisi olabileceğinden dolayı alınmalarında ve takip edilmelerinde fayda vardır.

Et beni tedavisi nasıl yapılır?

Radyofrekans, Kriyoterapi, Koterizasyon ve Cerrahi müdahele ile kolayca tedavi edilebilirler. Birkaç günlük kabuklanmadan sonra hızla iyileşme sağlanır. Ve herhangi bir iz oluşmaz.

Et benleri ne zaman önem kazanır?

Et benleri çok fazla sayıda ve tüm vücuda dağılacak şekilde yayılırsa, hastada bağırsak polipleri ve hormon bozukluğu mutlaka araştırılmalıdır.

Cillteki benlerin takibi nasıl yapılır?

Her bireyin mutlaka bir kez dermatoloğa başvurarak tüm benlerini kontrol ettirmesi önemlidir. Displastik benleri olanlar için yılda 1 veya 2 kez kontrol istenebilir. Amaç kanser oluşmadan önce yüzeyde gözle görülemeyen değişikliklerin erken fark edilmesidir.

Ben aldırılabilir mi?

Benler, kendi özelliklerine göre farklı yöntemlerle alınabilirler. Bu yöntemler benin bulunduğu bölge, benin yapısı ve derinliği, riskli olup olmadığı, kişinin cilt tipi, yara iyileşme bozukluğu ile ilgili problemi olup olmadığı ve estetik (kozmetik) sonuçlar göz önüne alınarak belirlenir.

Melanositik bazı benlerin yakılarak veya lazer ile alınması doğru değildir. Çünkü riskli bir ben ise değişimi hızlanabilir. Veya yıllar sonra kanser izlenimi veren yanıltıcı bir görünümle tekrarlayabilir. Benin doğru yöntemle alınması, hem estetik açıdan hem de ilerde yaşanabilecek problemleri engellenmesi açısından en önemli noktadır.

Benlerin alınması tehlikeli midir?

Ben analizi yapıldıktan sonra, benlerin özelliğine göre uygun alınma yöntemi belirlenir ise benlerin alınmasında herhangi bir sakınca yoktur. Radyofrekans, Elektrokoterizasyon, Lazer ve Cerrahi yöntemler kullanılabilir.

Ben aldırma işleminde acı hissedilir mi?

Ben alma işleminden önce kişiye lokal anestezi uygulanır. Bu sayede işlem sırasında ağrı ya da acı hissedilmez.

Ben aldırma işleminden sonra iz kalır mı?

Ben aldırma işleminde benin büyüklüğüne, benin derinliğine ve kullanılan ben alma yöntemine bağlı olarak bazılarında hafif iz oluşabilir. Benin alındığı alanın üzerinde kabuk oluşabilir. Kabuğun kendi kendine düşmesi beklenir, kabuk altı yeni deri sağlıklı bir şekilde oluşur. Estetik cerrahi operasyon ile yapılan ben alma işleminde ise estetik dikiş yapıldığı için çok hafif izi kalır.

Ben aldırma fiyatları nedir?

Uygulanacak tedavi hastanın ihtiyacına göre belirleneceğinden, ben aldırma fiyatları uygulanan bölgeye göre değişiklik gösterebilir.

Ben aldırma için Dermatoloji Doktorlarımız Tuğba Türe ve Eda Tiftikçi neler diyor?

Doktorlarımız sizleri bilgilendirmek amacıyla bu genel bilgileri sunmuştur ancak bu bilgiler herkes için aynı olmayabilir. Hangi tedavinin yapılacağı gibi konular için internetteki bilgilere güvenmemeniz önerilir. Birebir muayene ile kişiye en uygun tedavi protokolleri belirlenir. Detaylı bilgi ve randevu için Lotus Dermatoloji’yi arayabilirsiniz.