Siğil ve Tedavisi

Siğil nedir?

HPV (Human Papilloma Virus) ile oluşan siğiller, bulaşıcı lezyonlardır. Kişiden kişiye temas yoluyla, havuz-sauna gibi ortak kullanım alanları ya da ortak kullanılan eşyalarla geçerler. İnsan vücuduna yerleşip, uzun bir kuluçka dönemi (ortalama 1-6 ay) geçirdikten sonra vücudun herhangi bir yerinde çoğunlukla ten renginde, sert bir kabarıklık şeklinde ortaya çıkarlar.

Estetik açıdan kişileri olumsuz etkileyen ve mutsuz eden siğiller ilaçla tedavi edilemeyebilirler. Bu noktada kullanılan etkili yöntemlerin başında Elektrokoter, Kriyoterapi ve Radyofrekans tedavileri gelir. Bu tedaviler oldukça başarılı sonuçlar verirler.

Siğillerin ihmal edilmemesi, bir dermatoloji uzmanı tarafından muayene edilmeleri hem hastanın hem de hastanın etrafındaki kişilerin korunması açısından önemlidir.

Siğil neden olur?

Siğile neden olan virüs papiloma adında virüstür ve bu virüsün deriye temasıyla siğil oluşur. Hassaslaşan veya kesik oluşan üst deri (epidermik) dokular bu virüse karşı oldukça dayanıksızdır. Şeker hastalarında ve zayıf bağışıklık sistemine sahip kişilerde, özellikle çocuklarda oldukça sık siğil oluşumu görülür.

Siğil çeşitleri nelerdir?

Görüldüğü bölgeye ve etkisinin büyüklüğüne göre birçok siğil çeşidi vardır.

  1. Yaygın siğiller: Vücudun her yerinde görülebilir. En çok el ve ayak parmaklarında görülür. Tahriş olan deride kolaylıkla ortaya çıkabilir.

  2. Ayak tabanı siğilleri: Vücudun basıncı ile deri içine girmiş, yaygın siğiller gibi çıkıntılı değillerdir. Nasır gibi ağrıya sebep olduğu için, görüntü ve kliniği nedeniyle siğillerle karıştırılabilirler.

  3. Düz siğiller: Daha küçük ve düz siğillerdir. Daha çok yüzde, kasıklarda ve kollarda görülürler. Sayıları 20-100’e ulaşabilir. Çapı daha küçük, açık kahverengi renkte veya deri renginde olabilir.

  4. İpliksi siğiller: İpliksi siğiller ağız, burun, boyun ya da çenede oluşurlar. Saplı ve ten renginde oldukları için et beniyle karıştırılabilirler.

  5. Periungual siğiller: Tırnak siğili olarak bilinirler. Eller ve ayaklarda tırnakların altında ya da çevresinde oluşabilirler. Tırnağın büyümesini, tırnağın şeklini kalıcı olarak etkileyebilirler.

  6. Genital siğiller: Kadınlarda ve erkeklerde genital bölgelerde görülür. Cinsel ilişki ile bulaşan genital siğiller özellikle kadınlarda daha yaygındır ve rahim ağzı kanserine dönüşme riski vardır. Bu nedenle genital siğillerin, acilen ve etkili bir şekilde tedavi edilmesi gerekir.

Siğil belirtileri nelerdir?

Siğiller genellikle oluştukları bölgeye göre farklı belirtiler gösterirler. Bazıları et benine benzerler, küçüktürler ve renkleri değişkenlik gösterebilir. Çoğu siğil türü oluşurken kızarıklık, deri dökülmesi ve kaşıntı gözlenir. Ayak tabanlarında siğil sert ve ağrılı olup nasıra benzer. Genital ve ağız bölgesinde oluşan siğillerde ise kanama gözükebilir. Dokunulduğunda ağrı veya acı hissedilebilir.

Siğil bulaşıcı mıdır?

Evet, bulaşıcıdır. Siğilin bulunduğu bölgeye göre bulaşma tehlikesi değişir. El, ayak siğilleri en az tehlikeli siğil çeşidiyken, makat ve genital bölge siğilleri en bulaşıcı formlardır. Genital bölgedeki siğile (kanser riski nedeniyle) dermatoloji uzman doktorlar tarafından mutlaka bakılmalıdır.

Siğiller tedavi edilmeli midir?

Çok küçük yaşlarda siğiller tedavi edilmeden zaman içerisinde kendiliğinden iyileşebilir. Ancak ağrılı ve hızlı çoğalan özellikle genital bölgedeki siğillerin tedavi edilmeleri gerekir.

Siğil nasıl tedavi edilir?

Siğil tedavisi öncelikle uzun sürecek ve sabır gerektiren bir süreçtir. Siğil tedavisinde ortaya çıkan lezyonlar yok edilir fakat tekrarlayabilir. Tedavi yapıldıktan sonraki 6 aylık süreç içinde hasta sürekli kontrole gelmelidir. Yeni çıkan siğiller gözlenmeli ve gerekli müdahalenin yapılması gerekir. 6 ay boyunca herhangi bir yeni siğil çıkmaması halinde sorun çözülmüş kabul edilir. Siğillerin oluşumu virüs kaynaklı oldukları için daha başarılı sonuçlar, bu süreçte bağışıklık sistemini güçlendirici omega-3, beta glukan, çinko, ekinezya gibi besin destekleriyle alınabilir.

Siğil tedavileri nelerdir?

Siğil tedavisi ne kadar sürer?

Siğil tedavisi her seans lezyonların genişliğine göre ortalama 5 ila 20 dakika arasında sürebilir. Tam kür hastanın bağışıklık sistemine ve siğilin yapısı, derinliğine göre değişiklik gösterebilir.  Kimi zaman tek seans yeterli olurken bazı durumlarda da 4-5 seansa ihtiyaç duyulabilir. Seans araları ortalama 3-4 haftadır.

Siğil tedavisi fiyatları nedir?

Uygulanacak tedavi hastanın ihtiyacına göre belirleneceğinden, siğil tedavisi fiyatları uygulanan bölgeye göre değişiklik gösterebilir.

Siğil tedavisi için Dermatoloji Doktorlarımız Tuğba Türe ve Eda Tiftikçi neler diyor?

Bulaşıcı bir hastalık olduğu için en kısa zamanda uzman bir dermatoloji uzmanına başvurulması gerekir. Doktorlarımız sizleri bilgilendirmek amacıyla bu genel bilgileri sunmuştur ancak bu bilgiler herkes için aynı olmayabilir. Hangi tedavinin yapılacağı gibi konular için internetteki bilgilere güvenmemeniz önerilir. Birebir muayene ile kişiye en uygun tedavi protokolleri belirlenir. Detaylı bilgi ve randevu için Lotus Dermatoloji’yi arayabilirsiniz.